Yeast and poppy seed

Wręcz pozorom, bardzo łatwa do wykonania. Ci którzy mają mniej czasu, zamiast przygotowywać masę makową, mogą kupić gotową i przygotować tylko samo ciasto.
Przepis sprawdzony wiele razy. U mnie w domu na Boże Narodzenie, czy Wielkanoc nie może zabraknąć strucli drożdżowej z makiem :)


Ciasto:
500g mąki
50g drożdży
szklanka mleka
2 żółtka
2 jajka
120g cukru
100g masła
skórka otarta z cytryny, szczypta soli

Masa makowa:
300g maku
200g cukru
2 białka
50g masła
aromat migdałowy, smażona skórka pomarańczowa
w zależności kto co lubi, do masy można dodać rodzynki, orzechy, czy migdały


W naczyniu rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn podrośnie wlać go do mąki, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu, po 30 minutach odsączyć i dwa razy przemielić. Dodać pozostałe składniku, ubite białka dodać na końcu delikatnie mieszając całą masę. Ciasto rozwałkować w prostokąt, równomiernie rozłożyć masę makową i zawijać w rulon. Włożyć do blaszki i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze ok 180C przez 30-40 minut aż się zarumieni. Używając drewnianego patyczka do szaszłyków, można nakłuć struclę i sprawdzić czy jest już upieczona. Jeśli na patyczku nie ma ciasta, to znaczy że strucla jest już gotową


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...