Mocno czekoladowe, popękane ciasteczka...są naprawdę pyszne. Przepis znaleziony na stronie Moje wypieki.
225g gorzkiej czekolady
110g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
cukier puder, do obtoczenia ciasteczek
Masło rozpuścić w garnuszku, dodawać połamaną czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem, pod koniec dodając cukier, potem żółtka i ekstrakt z wanilii. Dodać rozpuszczoną, chłodną masę czekoladową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy czekoladowej i dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką i formować kulki, leciutko spłaszczyć, obtaczać w cukrze pudrze i wkładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 165ºC.
Życzę smaczego!
No comments:
Post a Comment